CONTACTNLEN

verzet aantekenen tegen de strafbeschikking

Maria Drok

Het Openbaar Ministerie mag inmiddels al enige tijd voor een aantal veel voorkomende strafbare feiten een strafbeschikking uitvaardigen. Indien de verdachte geen verzet tegen deze strafbeschikking instelt komt de straf onherroepelijk vast te staan. De straf wordt hierdoor opgelegd zonder tussenkomst van een rechter. De gevolgen van een dergelijke strafbeschikking kunnen verstrekkend zijn, nu deze - net als een transactie of een veroordeling door de rechter - worden vermeld in de Justitiële Documentatie van de verdachte. Dit gebeurt in beginsel wanneer iemand een misdrijf heeft gepleegd of als een opgelegde boete voor een overtreding 100 euro of meer is.

Zoals aangegeven kan tegen een strafbeschikking verzet worden aangetekend. Wanneer de verdachte dit doet kan het Openbaar Ministerie alsnog afzien van de zaak, maar in de meeste gevallen wordt de situatie dan voorgelegd aan de rechter. Het is vervolgens aan de rechter om een eventuele straf op te leggen. 

Het aantekenen van verzet moet gebeuren binnen de korte termijn van 14 dagen nadat een strafbeschikking wordt ontvangen.1 U kunt als verdachte uw verzet schriftelijk kenbaar maken door een brief te sturen aan de officier van justitie, waarin u vermeldt dat u het niet eens bent met de strafbeschikking. Daarnaast kunt u ook in persoon verzet aantekenen bij de balie op het parket. Deze is te vinden bij de rechtbanken. Uw raadsman kan op eenzelfde wijze, namens u, verzet aantekenen. Maar mocht u een andere persoon machtigen om verzet aan te tekenen, dan kan deze persoon alleen in persoon aan de balie verzet aantekenen en dus niet schriftelijk. 

Voor een rechtspersoon heeft te gelden dat de bestuurder of één van de bestuurders namens de rechtspersoon optreedt. Deze personen en de advocaat van de rechtspersoon kunnen dus schriftelijk of in persoon bij de balie op de rechtbank verzet aantekenen namens de rechtspersoon. Derden die worden gemachtigd door een bestuurder, bijvoorbeeld een werknemer, zullen op het parket in persoon verzet moeten aantekenen.2  

Het aantekenen van verzet is in beginsel eenvoudig, maar wanneer het niet op de juiste wijze gebeurt kan dit tot gevolg hebben dat het verzet niet-ontvankelijk wordt verklaard, wat betekent dat de straf in de strafbeschikking vast komt te staan zonder dat een rechter daar inhoudelijk naar heeft gekeken. Tevens kan de straf op de Justitiële Documentatie worden vermeld. Het is dus zaak om goed in de gaten te houden dat tijdig en op de juiste wijze verzet wordt aangetekend. 

  1. Dan wel binnen 14 dagen nadat zich anderszins een omstandigheid heeft voorgedaan waaruit voortvloeit dat de strafbeschikking de verdachte bekend is.
  2. Uitspraak van de Rechtbank Oost-Brabant van 23 oktober 2014;  ECLI:NL:RBOBR:2014:6310.